تونس
Tunisia
جاذبه گردشگری برتر شهر تونس
پایتخت تونس یکی از بیتکلفترین شهرهای شمال آفریقاست و با وجود این، همچنان مملوء از جاذبههایی شگفتانگیز است. در واقع، همین رویکرد آرام و خودمانی است که شهر تونس را به بهترین نمونه برای معرفی منطقه تبدیل کرده است. اکثر اماکن دیدنی این شهر در محله مدینه (بافت قدیمی) قرار دارند که خود به تنهایی یک جاذبه گردشگری به شمار میرود. در مدینه، با کوچهراههایی با مسیرهای درهم و نامنظم مواجه میشویم و وقتی در میان دیوارهای بلندش قرار میگیریم، چارهای جز گم شدن نداریم.
اما، خارج از این دهلیز پرپیچ و خم زیبا و سحرانگیز، بافت جدید شهر تونس، که سبکی اروپایی دارد، واقع شده است. در این محله، فرهنگ کافهنشینی فرانسوی شتاب زندگی را تعیین میکند و بناهایی با معماری مجلل متعلق به عصر طلایی اروپا در دو سوی خیایانهایی منظم صفآرایی کردهاند. دو عدد از مهمترین اماکن دیدنی شهر تونس بیرون از بخش مرکزی شهر قرار دارند. مجموعه موزاییکهای افسانهای موزه باردو، که شهرتی جهانی دارد، و بقایای کارتاژ، که زمانی شهری باشکوه بوده است، باید در برنامه سفر همه بازدیدکنندگان از شهر تونس قرار بگیرند.
۱) کارتاژ
بقایای شهر باستانی کارتاژ در امتداد خلیج تونس قرار دارند. کارتاژ شهر افسانهای و ثروتمند فنیقیهای دریانورد بود. ستونهای فروریخته خاطرهانگیز و تلهای خردهسنگ مرمر در میان چشماندازی از دریای مدیترانه محصور شدهاند که زمانی نقشی بسیار اساسی در رونق شهر کارتاژ داشت. این شهر، در سومین نبرد از مجموعه جنگهای پونی، که در سال ۱۴۶ پیش از میلاد مسیح رخ داد، کاملا ویران شد. خرابههای باقی مانده از کارتاژ، در مقایسه با برخی از اماکن باستانی شمال آفریقا، ناچیز جلوه میکند؛ اما این مقایسه به معنای این نیست که کارتاژ ارزش بازدید ندارد. ویرانههای این شهر، که در کنار ساحل دریا قرار دارند، فضایی بینظیر و گمشده در زمان ایجاد کردهاند. بخشهای مجزای کارتاژ در امتداد خلیج قرار دارند و میتوانید، با ترکیبی از پیادهروی و استفاده از قطار سبک شهری تونس، به همه آنها دسترسی داشته باشید. تماشای کل چشمانداز منطقه از بالای تپه بیرسا را نیز از دست ندهید.
۲) موزه ملی باردو
مشهورترین مجموعه موزاییک جهان در این کاخ مجلل شهر تونس قرار دارد. موزه باردو، در کنار موزه مصر قاهره، یکی از دو موزه شمال آفریقا است که تجربهای درجه یک در اختیار بازدیدکننده قرار میدهند. در هر یک از اتاقهای داخل این کاخ، نمونههایی ظریف و باشکوه و همچنان درخشان و سرزنده از هنر نقاشی روی موزاییک به نمایش درآمدهاند. این موزاییکها، در حفاریهای انجامشده در اماکن مختلف کشور تونس، کشف شدهاند. اتاق سوسه، اتاق اودیسه و اتاق دوگا نمونههایی خاص و باعظمت از این قالب هنری را به نمایش گذاشتهاند. اما کل این مجموعه نیز خود گنجینهای است که کاملا ارزش آن را دارد که کل بعد از ظهرتان را به بازدید از آن اختصاص دهید. در طبقه همکف ساختمان موزه، اشیائی جذاب به نمایش درامدهاند که در زمره هنرهای موزاییکی قرار نمیگیرند. علاوه بر این، در این طبقه، مجموعههایی متعلق به سه دوره نئوپونی، مسیحیت و اسلام نیز مشاهده میشوند.
ساعات بازدید: از ماه مه تا ماه سپتامبر: ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر؛ از ماه اکتبر تا ماه آوریل: ۹:۳۰ صبح تا ۴:۳۰ بعد از ظهر
مبلغ ورودیه: ۱۱ دینار تونس
مکان: محله باردو
۳) سیدی بوسعید
سیدی بوسعید محلهای مجلل با معماری اندلسی است که شهرتش را وامدار سه نقاش جوان است. پل کلی، آوگوست ماکه و لوئی مولیه، که در سال ۱۹۱۴ میلادی در سیدی بوسعید زندگی میکردند، زیبایی ساختمانهای سفیدکاریشده و درهای آبی این محله را بر بوم نقاشی ثبت کردند. از آن زمان تا کنون، سیدی بوسعید به نوعی اقامتگاه برای هنرمندان بوهمی تبدیل شده و پاتوق محبوب مردم محلی شهر تونس در تعطیلات آخر هفته است. جاذبه گردشگری خاصی در این محله قرار ندارد (این هم بخشی از افسون سیدی بوسعید است)؛ اما هیچکس نمیتواند مسحور خیابانهای سفید و آبی معرکه، کافههای صخرهای و خط ساحلی تماشایی و تابلومانندش نشود.
4) بافت جدید
بافت جدید شهر تونس، که جهانی کاملا متفاوت از جهان شلوغ و سرزنده مدینه است، در دوران استعمار فرانسه بر تونس، ساخته شد. خیابان حبیب بورقیبه مرکز اصلی بافت جدید است. این خیابان باشکوه عریض است و در دوی سوی آن درختهای نخل و اوکالیپتوس کاشته شدهاند. خیابان حبیب بورقیبه از میدان استقلال، درست بعد از مرز محله مدینه، آغاز میشود و در یک خط مستقیم به سمت شرق امتداد مییابد تا به بندرگاه برسد.
Avenue Habib Bourguiba
به علاقهمندان به معماری توصیه میکنیم از ترکیبی از ساختمانهای دوران استعمار و پسااستعمار، که در امتداد این خیابان قرار دارند، بازدید کنند. این ترکیب طیف وسیعی از بناها، از ساختمان هرم وارونه مدرن هتل دو لاک گرفته تا ساختمانهای دولتی بزرگ و اصیلتر سبک اروپایی، را شامل میشود. در تقاطع خیایان حبیب بورقیبه و خیابان محمد پنجم، میدان آفریقا واقع شده است. در این میدان، بنای ساعتی قرار دارد که نماد دوره مدرن تونس است.
5) حلق الوادی (بندر تونس)
حلقالوادی حومه بندری پایتخت تونس است و از دیرباز، یکی از نقاط راهبردی مهم این کشور به شمار میرفته است (حلقالوادی ورودی بندرگاه را کنترل میکند). در زمان فرمانروایی امپراطور چارلز پنجم، این حومه مهمترین مایملک اسپانیاییها در مغرب شرقی بود. از سال ۱۵۷۴ میلادی به این سو، سلاطین عثمانی قلعه ساخت اسپانیاییها در این منطقه را توسعه دادند و مستحکمتر کردند. حلق الوادی، در دوره استعمار فرانسه بر تونس، به بندر تبدیل شد. در این دوره، دریاچه تونس به دلیل تجمع گل و لای فراوان مسدود شده بود و دیگر نمیتوانست پذیرای هیچ کشتیای باشد.
از جمله اماکن دیدنی حلق الوادی میتوان به دژهایی اشاره کرد که اسپانیاییها و عثمانیها در این منطقه ساختهاند. دروازه زرادخانه قدیمی نیز در حلقالوادی واقع شده است (در جاده تونس). اما اگر تنفس هوای دریا بیشتر با علائقتان سازگار است، توصیه میکنیم به جاده ساحلی اصلی (خیابان فرانکلین روزولت)، که بهترین تفرجگاه ساحلی حلق الوادی است، سر بزنید. در فضایی دورتر از بندرگاه مدرن، ساحل شنی باریک و کشیدهای قرار دارد که یکی از بهترین نقاط شهر تونس برای استراحت عصرگاهی و آخر هفته است.
تاریخ تونس
محلی که شهر فعلی تونس در آن قرار دارد، به لطف موقعیت جغرافیایی عالی و قرارگیریش در خلیجی پهناور و محفوظ و پسکرانهای بارور، زمانی محل استقرار یکی از دو شهر قدیمی کل منطقه مدیترانه بوده است. نخستین ساکنان این سرزمین نومیدیاییها بودند و شهرشان را تونز نامیدند. پس از آن و در سال ۸۱۴ پیش از میلاد مسیح، فنیقیها شهر کارتاژ را در نزدیکی تونس بنا کردند.
شکلگیری تونس، با نابودی نهایی کارتاژ به دست اعراب در سال ۶۹۸ پس از میلاد مسیح، آغاز شد. دریاچه تونس به بندرگاهی طبیعی برای ناوگان مسلمانان تبدیل شد. در سال ۸۹۴ پس از میلاد مسیح و دوران فرمانروایی ابراهیم دوم از سلسله اغلبیان، شاهد انتقال پایتخت از قیروان به تونس بودیم و پایتخت جدید به تدریج به یکی از مراکز معنوی و فکری پیشرو در جهان اسلام تبدیل شد.
در قرن شانزدهم میلادی، رونق تونس باعث جلب توجه دزدان دریایی به این شهر شد. در سال ۱۵۳۴ میلادی، دزدان دریایی شهر را تسخیر و تاراج کردند. یک سال بعد، امپراطور چارلز پنجم دزدان دریایی را از تونس راند و این شهر را به شهری اسپانیایی تبدیل کرد. با وجود این، اداره شهر همچنان در دست فرمانروایان سلسله حفصیان باقی ماند. در سال ۱۵۶۹ میلادی، ترکهای عثمانی بر اسپانیاییها چیره شدند. اما دون جان اتریشی موفق به شکست ترکها شد. در سال ۱۵۷۴ میلادی، ارتش عثمانی بار دیگر تونس را پس گرفت و یکی از فرمانروایان عثمانی بر مسند حکومت این شهر نشست.
در سال ۱۸۷۱ میلادی، حسین، از بیکهای ترک تونس استقلال شهر تونس از قسطنطنیه را اعلام کرد؛ اما شهر (و کشور) به استعمار فرانسه در امد. فرانسویان شهر تونس را به مرکز اداره کشورهای تحت قیومیتشان در آفریقای شمالی تبدیل کردند. در روز بیستم ماه مارس سال ۱۹۵۶ میلادی، بالاخره حکومت فرانسه بر تونس پایان یافت و یک سال بعد، شهر تونس به پایتخت جمهوری تونس تبدیل شد.